De ce se face gheață pe peretele interior al frigiderului tău?

Ai observat cum se scurge apă pe peretele interior din spate al frigiderului tău sau chiar o peliculă de gheață? Astăzi explicăm de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face în privința aceasta.

Primul lucru de menționat este că apa sau o strat de gheață pe peretele interior din spate al unui frigider nu este neobișnuit – de fapt, formarea de apă pe peretele din spate al unui frigider este un proces fizic complet normal. Apa va condensa întotdeauna și se va aduna în punctul cel mai rece deoarece aerul rece poate reține mai puțină umiditate decât aerul cald. În frigidere, apa condensează pe peretele interior din spate deoarece aici se află evaporatorul – și este evaporatorul care extrage „căldura” din interior.

La ce electrocasnice este afectat?

Umiditatea și gheața apar pe pereții din spate ai frigiderelor care au un evaporator pe peretele din spate fără o placă de partiție verticală. În aparatele cu plăci de partiție verticale, deși condensarea tot are loc, formarea picăturilor de umiditate este ascunsă de partiție și, prin urmare, nu este vizibilă.

Indică apa și gheața o problemă cu aparatul?

Cu siguranță, nu. După cum am menționat deja, acumularea de apă pe peretele din spate este complet normală, dar ar trebui să fie doar câteva picături sau un strat subțire de apă. Dacă apa se acumulează în canalul de scurgere a condensului, ar putea fi că canalul de scurgere este blocat. În acest caz, este recomandabil să curățați cu grijă canalul pentru a permite condensatului să se scurgă liber.

Cum poți preveni formarea de gheață și condens pe peretele interior din spate?

Dacă și câtă apă sau gheață se formează pe peretele interior depinde de următorii factori:

Temperaturi ambientale ridicate: Dacă temperatura ambiantă este ridicată, compresorul trebuie să funcționeze mai mult timp pentru a menține temperatura necesară în frigider. Ocazional, acest lucru poate duce la formarea de gheață.

Setarea termostatului la o valoare mică: Dacă termostatul este setat prea jos, aerul din frigider poate absorbi mai puțină umiditate, crescând formarea de umiditate la punctul cel mai rece (peretele din spate). În plus, pentru a oferi frigiderului mai multă putere de răcire, compresorul trebuie să funcționeze mai mult timp. Acest lucru reduce timpul în care frigiderul nu răcește activ în raport cu timpul de funcționare al compresorului, lăsând mai puțin timp pentru ca condensatul de pe peretele din spate să se scurgă în canalul de scurgere.

Alimente umede: Dacă depozitezi alimente bogate în apă (de exemplu, fructe, legume, pește, carne, produse lactate) sau vase încă fierbinți în compartimentul principal al frigiderului, acestea vor elibera multă umiditate în atmosfera interioară. Această umiditate se va aduna pe peretele din spate sub formă de condens. Așadar, nu pune alimente calde în frigider; așteaptă până când s-au răcit complet. Și, dacă ai unul, folosește compartimentul BioFresh pentru a stoca fructe, legume, carne și produse lactate.

Deschiderea ușii: Deschiderea frecventă și închiderea ușii permite căldurii și umidității să intre în frigider, iar compresorul trebuie să funcționeze mult și intens pentru a reveni temperatura interioară la nivelul dorit. Dacă compresorul trebuie să funcționeze mult timp, se poate forma gheață pe peretele interior al frigiderului.

Etanșeitatea ușii nu este completă: Dacă apa se scurge corect și totuși peretele din spate este înghețat sau se formează bălți de apă, s-ar putea ca etanșeitatea ușii să nu fie completă. Aerul cald din afara frigiderului poate absorbi mai multă umiditate decât aerul rece din interiorul frigiderului; o mică gaură în etanșeitatea ușii va permite în mod constant aerului cald și umidității să intre în frigider, ceea ce va condensa sau forma gheață pe peretele interior.